Mi kerüljön az elsősegély dobozba?

Mi kerüljön az elsősegély dobozba?

Hiszünk abban, hogy a naprakész információ kulcsfontosságú, hogy a háziállatok a lehető legjobb ellátásban részesüljenek otthoni környezetükben is. Célunk, hogy az állattartóknak megadjuk a szükséges tudást ahhoz, hogy megalapozott döntéseket hozhassanak háziállataik egészségével kapcsolatban, és segítsünk nekik abban, hogy kisállataik számára a lehető legjobb ellátást nyújthassák. Reméljük, hogy blogrovatunk hasznos olvasmányokat tartalmaz!

Mi kerüljön az elsősegély dobozba?

 

Hőmérő

Célszerű olyan modellt választani amelyik gyorsan működik és digitális. Kedvencünk testhőjét legmegbízhatóbban a végbélen keresztül tudjuk lemérni. Ehhez nekünk és a páciensnek is gyakorolni kell, de rendkívül hasznos tud lenni, ha időben felfedezzük a rendellenes testhőmérsékletet.

Kutyák esetén a normál testhőmérséklet 37.5 és 38.5 C közé esik nyugodt körülmények között, de egyes tényezők ezen tudnak változtatni és egyedi különbségek is előfordulnak. Nem az a cél, hogy minden nap ellenőrizzük kedvencünk testhőjét, de ha tudjuk, hogy nyugalmi körülmények között mennyit szokott mutatni, akkor hamarabb realizálhatjuk a problémát, ha valami eltérést tapasztalunk.

A 38.5 fok fölötti hőmérsékletek esetén nem kell egyből megijedni, kis mértékű növekedést akár stressz is okozhat. Ebben az esetben javasolt többször megismételni a mérést, lehetőleg nyugodt körülmények között.

39.5 - 40 C fölött már érdemes mielőbb orvoshoz fordulni, hiszen akár egy fertőzés miatti lázról, akár hőgutáról van szó, mielőbbi ellátásra szorul az állat.

Ha 37 C alá csökken a testhőmérséklete kedvencünknek és megbizonyosodtunk róla, hogy pontosan mértünk (itt jön képbe a gyakorlat), akkor már nagyobb a baj, főleg akkor, ha ismerten szívbeteg állatról van szó. Ebben az esetben nagyon gyors közbelépésre van szükség.

 

Gyógyszerek

Sajnos az emberek számára gyártott gyógyszerek nagy részével igen komoly egészségkárosodást tudunk okozni kutyánk, macskánk számára, így általánosságban nem javasolt semmiféle otthoni készítményt adni kedvencünknek, ami nem neki lett felírva.

Természetesen egyes betegségek esetén (epilepszia, szívbetegség) vannak emberi gyógyszerek, amiknek az otthoni beadása gyors segítséget jelenthet krízis esetén, de ezek mind vényköteles készítmények és az állatorvos testtömeg alapján megfelelő dózist fog előírni kedvencünk számára. Ilyenek például a vízhajtók, görcsoldók stb. Ezekből mindig legyen otthon vészhelyzet esetére, de csak a kedvencünknek felírt készítményt használjuk és csak az előírt adagban.

Érdemes kalciumot is tartani otthon enyhébb allergiás reakciók esetére, bár ennek hatékonysága megkérdőjelezhető. Ha a kutya magától nem issza meg a kalciumos vizet akkor célszerű egy műanyagfecskendővel a szájába juttatni a folyadékot. Persze óvatosan, kis részletekben adagolva, hogy közben nehogy félrenyeljen.

Szintén ajánlott otthon tartani valamilyen kutyának való probiotikumot és hasmenés elleni gyógyszert.

elsosegely

 

Sebkezelés, fertőtlenítők

Mivel sérülések bármikor előfordulhatnak, így egyes sebkezelők és kötszerek is jó, ha kéznél vannak. Fertőtlenítésre elsősorban Betadine oldatot javasolnék, mivel ez viszonylag szövetbarát és szeretnénk elkerülni, hogy a gazdit is a sebészetre kelljen vinni egy fájdalmas sebkezelést során elszenvedett harapás miatt.

Ettől függetlenül persze óvatosan nyúljunk bármilyen sérült, érzékeny területhez és csak akkor szabad a sebeket kezelni, ha az állat is engedi azt és nem okozunk vele kárt (pl: túl szoros kötés felhelyezése, szem környékén alkoholos fertőtlenítő használata, stb). A fertőtlenítést követően a felületes sérüléseket javasolt még körömvirág krémmel bekenni. Célszerű még otthon tartani pár steril tampont, kötszert, rugalmas pólyát és egy ollót.

A felületes sérülések fertőtlenítése elvégezhető otthon, de a mélyebb, súlyosabb sebek természetesen orvosi ellátást igényelnek. A szakszerű kötözést szintén érdemes gyakorolni, hogy élesben már magabiztosan tudjuk ellátni kedvencünket.

 

Kullancs eltávolító

Mivel kullancs bármikor kerülhet kedvencünkbe, így javasolt otthon tartani kullancs eltávolítót is. Ezek használata rendkívül egyszerű és elkerülhető velük a szakszerűtlen eltávolítással járó gyulladások és az állatorvoshoz való utat is megspóroljuk. Az eltávolítást célszerű minél hamarabb elvégezni, ezzel minimalizálva a fertőzések átvitelének esélyét. Ha már nagyméretű kullancsot találunk kedvencünkben, akkor az eltávolítást követően javasolt egy vizsgálatra és konzultációra bejelentkezni állatorvosunkhoz.

 

Felkészültség

Érdemes készíteni egy listát az aktuálisan ügyleti ellátást biztosító rendelők nevével, címével és elérhetőségével, hogy ha vészhelyzet alakul ki, akkor tudjuk, hogy kihez fordulhatunk.