Fontos információk a hőgutáról és annak megelőzéséről

Fontos információk a hőgutáról és annak megelőzéséről

Hiszünk abban, hogy a naprakész információ kulcsfontosságú, hogy a háziállatok a lehető legjobb ellátásban részesüljenek otthoni környezetükben is. Célunk, hogy az állattartóknak megadjuk a szükséges tudást ahhoz, hogy megalapozott döntéseket hozhassanak háziállataik egészségével kapcsolatban, és segítsünk nekik abban, hogy kisállataik számára a lehető legjobb ellátást nyújthassák. Reméljük, hogy blogrovatunk hasznos olvasmányokat tartalmaz!

Fontos információk a hőgutáról és annak megelőzéséről

Hazánkban a kutyák egészségére a környezeti tényezők közül a legnagyobb veszélyt a hőség jelenti, amely könnyedén hőgutához vezethet. A legveszélyezettebbek az arra hajlamos fajták és betegségben szenvedő egyedek, de az egészséges állatoknál is gyorsan kialakulhat. 

A hőguta gyakorlatilag az állat szervezetében felhalmozódott nagy mennyiségű hő leadásának elégtelensége miatt alakul ki. Kutyákban 41 fok fölötti testhőmérséklet és központi idegrendszeri zavar jellemzi.

Hajlamosító tényezők lehetnek:

 • magas környezeti hőmérséklet
 • magas páratartalom
 • intenzív fizikai munka
 • túlsúly
 • egyes betegségek
 • felső légúti szűkület
 • rohamok előfordulása

Bizonyos fajták sokkal veszélyeztetettebbek, például a brachycephalok vagyis rövid fejű fajták: francia bulldog, angol bulldog, mopsz, stb. Náluk sokkal fontosabb a tünetek időben történő észlelése és a közbelépés.

A leggyorsabban az autóban hagyott állatoknál alakul ki hőguta, hiszen ott olyan mértékű a hőmérséklet emelkedés, ami akár 5-10 perc alatt is életveszélyes állapotot tud okozni, de akár egy hétköznapi kutyás játék során is előfordulhat.

A leggyakoribb tünetek közé tartoznak:  

 • erőltetett lihegés
 • nyálzás
 • hányás
 • zavart, tompult tudatállapot
 • inkoordinált mozgás
 • ájulás és eszméletvesztés

Az első stádiumban még csak fokozódik a lihegés és szomjúság, nő a testhőmérséklet.

hogutaA második stádiumban már megjelennek az egyéb tünetek is, gyengeség, tompultság, inkoordináltság.

A harmadik stádiumban az előzőek mellett rohamok, ájulás és eszméletvesztés is előfordulhatnak.

Ha eddig a pontig eljut az állat, akkor haladéktalanul orvosi segítségre van szükség, mivel a háttérben olyan életveszélyes folyamatok kezdődnek meg, melyek eredményeképp szakszerű ellátás mellett is rossz a túlélési arány. 

Ez alapján tehát mindenképpen a MEGELŐZÉSEN van a hangsúly. Első és legfontosabb tényező az állat fokozatos hozzászoktatása a hőséghez. Élettani és viselkedési változások segítségével a magasabb hőhöz szokott állatokban jelentősen csökken a hőguta előfordulási esélye. Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy a számunkra kellemes, vagy elviselhető hőmérséklet egyes kutyáknak már a komfort zónáján kívül esik és egyéb hajlamosító tényezőkkel társulva - játék, munka, betegségek - a szervezet hőszabályozását felboríthatja. 

Célszerű a nagyobb sétákat kora reggeli és késő esti órákra időzíteni. A veszélyeztetett kategóriába sorolt állatokat még rövid időre sem javasolt a dél körüli legnagyobb hőségnek kitenni. Ez fokozottan igaz akkor, ha még a páratartalom is magas (>35%), hiszen ilyenkor a lihegéssel történő hőleadás hatékonysága nagy mértékben csökken, majd 80% fölötti értéknél gyakorlatilag megszűnik. Mivel a kutyák főleg lihegéssel tudják csökkenteni a testhőmérsékletüket, így hatástalan hőleadás mellett hirtelen bekövetkezhet a baj.

Lehetőség szerint séták során mindig árnyékos útvonalon haladjunk, ezzel megelőzve a túlhevülést és a forró beton okozta égési sérüléseket is.

Meleg időben mindig legyen nálunk friss, nagy mennyiségű ivóvíz és gyakran biztosítsunk ivási lehetőséget a kutyának. Hőségben célszerűbb a szárazabb jutalomfalatokat magasabb nedvességtartalmúra cserélni, hiszen előbbiek tovább fokozzák a szomjúságérzetet.

Szintén megelőzésnek tekinthető a gond észlelését követően a közbelépés. Ha a fent említett, enyhe tünetek láthatóak a kutyán, akkor mielőbb meg kell szüntetni a további állapotromlást és megkezdeni a hűtést. Sokszor elegendő a játék, vagy munkavégzés felfüggesztése és árnyékos helyen, friss víz mellett pihentetni az állatot. Hűtésre van lehetőség hűvös, de nem hideg vízzel, azonban vizes törölközőket nem javasolt az állatra helyezni, hiszen gyorsan átmelegedve akadályozzák a hőleadást, ezzel tovább rontva a helyzetet. Ugyan ez a gond a túlzottan hideg vízzel, a helyi hőmérséklet csökkenés miatt összehúzódnak az erek, így a hőcsere csökken és csak az adott terület hőjét fogjuk mérsékelni az egész szervezeté helyett.

Fokozatosan és kíméletesen hűtsük a szőrtelen, vékony bőrrel és felületes erekkel rendelkező részeket (belső comb, has).

Ha azt látjuk, hogy ezek az intézkedések nem elegendőek, hogy stabilizálódjon a kutya állapota, vagy a komolyabb tünetek akár egyike is látható, akkor haladéktalanul állatorvosi segítséget kell keresni, hiszen életveszélyről lehet szó. 

A rendelőben maradjunk higgadtak és adjuk át az állatot a szakképzett személyzetnek, hogy a lehető legjobb esélyekkel jusson túl Kedvencünk a kritikus állapoton.