Állatorvos válaszol: Oltási program kölyökkutyáknak!

Állatorvos válaszol: Oltási program kölyökkutyáknak!

Hiszünk abban, hogy a naprakész információ kulcsfontosságú, hogy a háziállatok a lehető legjobb ellátásban részesüljenek otthoni környezetükben is. Célunk, hogy az állattartóknak megadjuk a szükséges tudást ahhoz, hogy megalapozott döntéseket hozhassanak háziállataik egészségével kapcsolatban, és segítsünk nekik abban, hogy kisállataik számára a lehető legjobb ellátást nyújthassák. Reméljük, hogy blogrovatunk hasznos olvasmányokat tartalmaz!

Állatorvos válaszol: Oltási program kölyökkutyáknak!

Ideális esetben a kölyökkutya 8 és 10 hetes kora között kerül új gazdihoz. Ekkorra már hozzájutott a megfelelő mennyiségű és minőségű anyatejhez és az alap szocializációja is megkezdődött az anyának és alomtestvéreinek köszönhetően.

Ezek elengedhetetlen fontosságúak a megfelelő testi és szellemi fejlődéséhez, viszont a hosszútávú védettséghez az egyes fertőző betegségek ellen nem elegendőek. Ezért fontos a megfelelő oltási program és egyéb paraziták elleni kezelések tervszerű és ellenőrzött végrehajtása.

Még a tenyésztőnél

Tenyésztőtől való vásárlás esetén kiemelten fontos legalább egy kennel látogatás, ahol mindkét fél meggyőződhet arról, hogy a kutya megfelelő múlttal rendelkezik és a jövőjében is biztosítottak lesznek számára a szükséges életfeltételek.

Egészségügyi szempontból a legfontosabbak:

 • szülők oltottsági státusza
 • kölykök eddig oltásai
 • féreghajtások
 • bolha, kullancs és szívférgesség elleni védelem
 • a szülők mentessége öröklődő betegségektől

A szülők féreghajtásainak ellenőrzésétől annak nehézsége miatt sok esetben sajnos eltekintünk, azonban a kölykök kezelései mindenképp rendelkezésre kell, hogy álljanak. Ne féljünk utána kérdezni. Ha ez nem így van, akkor a kiskutya egészségi állapota megkérdőjelezhető.

Parazita ellenes kezelés

Megfelelő terv esetén már akár 2 hetes kortól rendszeres parazita ellenes kezelést kellett kapjanak a kiskutyák, melyet az új gazdinál is javasolt folytatni (2 hetente, kb. 12 hetes korig).

Tisztázzuk le az előző tulajdonossal, hogy milyen formában és mikor kapott az állat bolha és kullancs elleni készítményt, valamint megkezdődött-e a szívférgesség elleni védekezés.

Etetés

Akár meghagyjuk a régi tápot/etetési formát, akár másféle táplálást tervezünk, javasolt a korábban kapott ételből kérni pár adagot, hiszen a hirtelen tápváltás és a környezet egyidejű radikális változása is gondot okozhatnak. 

Oltások

Megkülönböztethetjük az alapvető, minden kutya számára javasolt oltásokat:

 • Parvo
 • Szopornyica
 • Rubarth

és a nem feltétlenül szükséges, vagy gyengébb védettséget adó vakcinákat:

 • Leptospira (Magyarországon rendkívül fontos!)
 • Lyme
 • Bordetella
 • Parainfluenza stb.

A kombinált oltást az alábbi betegségek elleni védekezés miatt adjuk:

Parvo, Szopornyica, Rubarth-kór, Parainfluenza +/- Leptospira baktérium. 

A megfelelő védettség kialakításáig a kutyát nem javasolt olyan környezetbe vinni, ahol fertőződhet az egészségére és akár életére veszélyes kórokozókkal, melyek ellen immunrendszere még nincs felkészülve.

Ez általában azt jelenti, hogy egyéb, főleg ismeretlen immunstátuszú kutyáktól (és ürülékeiktől, azoknak nyomaitól) elszeparált, tiszta környezetben javasolt tartani, viszont ismerten oltott és egészséges kutyákkal igen fontos a kontakt szocializációs szempontból.

Az oltás sikerességét két tényező határozza meg leginkább:

 • az anyai ellenanyagok jelenléte
 • az állat immunstátusza

kolyokoltas
Amikor elszakítjuk a kölyköt az anyjától és testvéreitől és új családba kerül, az stresszt okoz, ami az immunrendszer legyengülését eredményezi. Az új környezetben előforduló, az állat számára adott esetben ismeretlen kórokozók szintén megdolgozzák az immunrendszerét, ezért általánosan javasolt az új tartási helyre szállítást követően legalább 1 hetet várni, mielőtt oltásokkal is terheljük az egyébként is terhelt immunrendszert. Ez idő alatt az esetlegesen lappangó betegségek tünetei is jelentkezhetnek.

Egy jól immunizált anyától származó kölyök az anyatej felvételével hozzájut úgynevezett maternális (anyai) ellenanyagokhoz, melyek több héten keresztül védik azon fertőző betegségek ellen, melyek ellen az anya is védettséggel rendelkezett.

Rendkívül fontos tehát, hogy az utódok hozzájussanak az anyatejhez, hiszen az első hetekben ez jelenti az egyetlen védelmet az akár halálos betegségek ellen. Az ellenanyagok jelenléte viszont akadályozza a vakcinázást.

A legtöbb esetben ez a védettség 8-12 hetes korra megszűnik, vagy legalábbis jelentős mértékben csökken és ekkor történhet meg a megfelelő vakcinás védettség kialakítása, vannak viszont esetek, amikor olyan magasak ezek az ellenanyagszintek, hogy 12 hetes kor fölött is sikertelen vakcinázáshoz vezethetnek.

Annak érdekében, hogy az alacsony és magasabb ellenanyagszintű egyedeknél is nagy biztonsággal ki tudjuk alakítani a megfelelő védettséget, több oltásra van szükség és javasolt az utolsót 16 hetes kor után adni.

A WSAVA (World Small Animal Veterinary Association) 2016-os ajánlása szerint a kölyökkutyák alapimmunizálása 6-8 hetes korban kezdődik és általában 4 oltásból áll 2-4 hetes időközökkel 16 hetes korig, majd ezt követően egy ismétlő oltás javasolt 6 hónapos kor fölött.

Természetesen egyedi esetekben a javasolt programtól az állatorvos eltérhet pl.:

 • gyakori megbetegedések a környéken,
 • hiányosan immunizált anya,
 • korán, vagy későn kezdett immunizálás, stb.

Itt látható a WSAVA ajánlása a kölyökkutyák alapimmunizálásához:

 • 4 oltás az alábbi időpontokban: 6 hetes, 9 hetes, 12 hetes, 16 hetes
 • majd 6 hónapos korban egy emlékeztető oltás.

A korábban alkalmazott oltási sorhoz képest (6, 8, 10, 12 hetes korban) ez a protokoll biztosabb védettséget ad - a korábban említett, egyes kutyákban előforduló magas szintű és sokáig jelen lévő anyai ellenanyagok gátló hatása miatt.

Ezen időpontok természetesen szakember által módosíthatóak egyes tényezők alapján (rizikófaktorok, betegségek, egyéni igények, stb). 

Minden állat és minden eset specifikus, így egyedi felmérést és döntéshozást igényel.

A 8-10 hetesen elhozott kölyök tehát már legalább egy, de inkább több oltással is kell, hogy rendelkezzen. Időben elkezdett immunizálási program esetén ekkor általában már egy Parvo és egy Kombinált oltáson túl van a kutya. Ezt nekünk további ismétlő oltásokkal, majd a veszettség elleni oltásokkal kell kiegészítenünk.

Jogszabályi előírás - veszettség elleni oltás

Magyarországon minden 3 hónapot betöltött kutyát kötelező 1 hónapon belül mikrochippel ellátni és az első veszettség elleni oltást beadatni - ez kizárólag csak a veszettség komponenst tartalmazhatja.

A veszettség elleni oltást tehát az alapimmunizálás után, vagy 2 oltás közé kell beiktatni.

Ezt 6 hónappal később, majd évente szükséges ismételni a jelenlegi jogszabályok értelmében.

Utóbbi már több komponensű is lehet a veszettség elleni oltás, így a kombinált oltással együtt beadatható. 

A veszettség elleni oltás gyakoriságát minden országban jogszabály írja elő az aktuális járványügyi helyzet (veszett állatok előfordulása) alapján.

Alapvetően tehát azt javaslom, hogy az újdonsült családtagot a soron következő oltásig tartsuk tiszta, veszélyektől mentes környezetben, majd látogassunk el az általunk választott rendelőbe. Ott az állatorvos mérlegelni fog az állat kora és az eddig megkapott oltások alapján és a legmegfelelőbb oltási stratégiát fogja választani az állat számára, valamint tanácsot fog adni a rendszeres féreghajtásról és bolha/kullancs elleni védekezésről is. A korábban begyűjtött információk alapján tájékoztassuk az orvost az eddigi szívférgesség elleni megelőző intézkedések meglétéről és ez alapján az általa javasolt készítménnyel folytassuk azt, vagy ennek elmaradása esetén tervezzük meg a szűrővizsgálatokat és a jövőbeli védekezést.